Jak dobrać wino do potrawy?

Wbrew pozorom dobranie wina do potrawy wcale nie jest takie łatwe!

Podczas łączenia dań z odpowiednim winem należy zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy, jak smak, struktura czy intensywność dania oraz wina. Jak robić to poprawnie? Odpowiedź w dzisiejszym artykule. Zapraszamy do lektury!

 

Istnieje wiele rodzajów win, co związane jest z mnogością odmian winorośli, oddziaływaniem środowiska na ich wzrost i różnymi technikami winifikacji (przekształcania winogron w wino). Można wyróżnić wina białe, różowe i czerwone. Ze względu na zawartość cukru można je podzielić na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Mogą to być wina musujące lub niemusujące.

 

Łączenie wina z potrawami

BIAŁE WINO WYTRAWNE 

Białe wino wytrawne zazwyczaj podaje się jako Aperitif, czyli przed posiłkiem, a także do ryb, sardynek, białych mięs, wędlin i delikatnych serów. Należy podawać je delikatnie schłodzone, przeważnie w temperaturze 8–12°C. Wyższa temperatura wina powoduje, że traci ono swoją świeżość i orzeźwiający charakter.

BIAŁE WINO PÓŁWYTRAWNE

Białe wino półwytrawne podaje się także do ryb i białych mięs, ale również do makaronów w sosach śmietanowych lub z owocami morza, cielęciny, kurczaków, indyków, pasztetów i grzybów (poza prawdziwkami).

Najpopularniejsze odmiany białego wina to: Chardonnay, Riesling oraz Sauvignon Blanc.

 

________________________________________________________

Ciekawostka

Białe wino wytrawne zawiera tylko 1-5 g cukru na litr, dzięki czemu jest najmniej kaloryczne spośród wszystkich alkoholi.

________________________________________________________

 

CZERWONE WINO WYTRAWNE

Czerwone wino wytrawne idealnie współgra z daniami z dziczyzny, czerwonymi mięsami, a także z serami twardymi leżakowanymi, jagodami, śliwkami oraz daniami z masłem i śmietaną, czosnkiem, grzybami, musztardą i ziołami – rozmarynem, tymiankiem i oregano.

Dojrzałe wino czerwone powinno schładzać się do temperatury “pokojowej”, a więc 15–18°C.

CZERWONE WINO PÓŁWYTRAWNE

Z reguły jest to wino młode, o owocowym zapachu i smaku, coraz częściej podaje się je jako Aperitif. Temperatura podawania to 12–14°C.  Wina te tradycyjnie podaje się do lżejszych (niekrwistych) czerwonych mięs, wędlin  i mięs wędzonych, delikatnych dań z drobiu (np. gęsina), delikatnych serów, ale także do ryb smażonych lub w sosie, pizzy, fasolki po bretońsku czy nawet bigosu.

Najpopularniejsze odmiany wina czerwonego to: Cabernet Sauvignon, Merlot, Saperavi, Pinot Noir, Malbec.

 

________________________________________________________

Ciekawostka

Rocznik odnosi się do roku, w którym winogrona zostały zebrane. Wina bez rocznika są zwykle mieszanką win z kilku roczników.

________________________________________________________

WINA PÓŁSŁODKIE/SŁODKIE

Wina półsłodkie i słodkie łączymy z deserami, ciastami oraz owocami. Należy kierować się zasadą “słodkie potrawy = słodkie wino”. Dobrze schłodzone słodkie wino odpowiada także potrawom ostrym, neutralizując ich smak. Podawane powinno być także w temperaturze 6-8°C.

Białe wina półsłodkie podaje się z niektórymi rybami oraz wątróbką, natomiast czerwone wino półsłodkie z ostrzejszymi serami.

 

WINA RÓŻOWE

Wino różowe jest subtelne, orzeźwiające. Świetnie komponuje się z deserami, warzywami, zapiekankami, wędlinami, chłodnikiem oraz rybami z grilla.

 

WINA MUSUJĄCE

Wino zawierające dwutlenek węgla CO2,  jeden z najbardziej klasycznych Aperitifów, często mieszanych z likierami owocowymi. Bardzo aromatyczne, orzeźwiające i o owocowym smaku. To także jedyne wino, które  można podawać do wszystkich potraw, jak również pić bez żadnego posiłku, samo, przy specjalnych okazjach. Wino należy podawać schłodzone (ale nigdy zmrożone!), koniecznie w temperaturze 6–9°C. Do win musujących należy Prosecco czy też Champagne.

 

A z jakich kieliszków należy pić wino? Odpowiedź poniżej:

 

FAKTY O WINIE:

Amerykański Narodowy Instytut Raka zaleca, by kobiety piły nie więcej niż standardowy kieliszek wina dziennie, a mężczyźni nie więcej niż dwa.

Zatem…

Jeśli każdego wieczoru przez całe swoje dorosłe życie wypijesz jeden kieliszek wina, to w sumie wypijesz ponad 4000 butelek wina.

______________________

 

 

Bo życie jest zbyt krótkie, by pić złe wino.