Wbrew pozorom dobranie wina do potrawy wcale nie jest takie łatwe!
Podczas łączenia dań z odpowiednim winem należy zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy, jak smak, struktura czy intensywność dania oraz wina. Jak robić to poprawnie? Odpowiedź w dzisiejszym artykule. Zapraszamy do lektury!
Istnieje wiele rodzajów win, co związane jest z mnogością odmian winorośli, oddziaływaniem środowiska na ich wzrost i różnymi technikami winifikacji (przekształcania winogron w wino). Można wyróżnić wina białe, różowe i czerwone. Ze względu na zawartość cukru można je podzielić na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Mogą to być wina musujące lub niemusujące.
Łączenie wina z potrawami
BIAŁE WINO WYTRAWNE
Białe wino wytrawne zazwyczaj podaje się jako Aperitif, czyli przed posiłkiem, a także do ryb, sardynek, białych mięs, wędlin i delikatnych serów. Należy podawać je delikatnie schłodzone, przeważnie w temperaturze 8–12°C. Wyższa temperatura wina powoduje, że traci ono swoją świeżość i orzeźwiający charakter.
BIAŁE WINO PÓŁWYTRAWNE
Białe wino półwytrawne podaje się także do ryb i białych mięs, ale również do makaronów w sosach śmietanowych lub z owocami morza, cielęciny, kurczaków, indyków, pasztetów i grzybów (poza prawdziwkami).
Najpopularniejsze odmiany białego wina to: Chardonnay, Riesling oraz Sauvignon Blanc.
________________________________________________________
Ciekawostka
Białe wino wytrawne zawiera tylko 1-5 g cukru na litr, dzięki czemu jest najmniej kaloryczne spośród wszystkich alkoholi.
________________________________________________________
CZERWONE WINO WYTRAWNE
Czerwone wino wytrawne idealnie współgra z daniami z dziczyzny, czerwonymi mięsami, a także z serami twardymi leżakowanymi, jagodami, śliwkami oraz daniami z masłem i śmietaną, czosnkiem, grzybami, musztardą i ziołami – rozmarynem, tymiankiem i oregano.
Dojrzałe wino czerwone powinno schładzać się do temperatury “pokojowej”, a więc 15–18°C.
CZERWONE WINO PÓŁWYTRAWNE
Z reguły jest to wino młode, o owocowym zapachu i smaku, coraz częściej podaje się je jako Aperitif. Temperatura podawania to 12–14°C. Wina te tradycyjnie podaje się do lżejszych (niekrwistych) czerwonych mięs, wędlin i mięs wędzonych, delikatnych dań z drobiu (np. gęsina), delikatnych serów, ale także do ryb smażonych lub w sosie, pizzy, fasolki po bretońsku czy nawet bigosu.
Najpopularniejsze odmiany wina czerwonego to: Cabernet Sauvignon, Merlot, Saperavi, Pinot Noir, Malbec.
________________________________________________________
Ciekawostka
Rocznik odnosi się do roku, w którym winogrona zostały zebrane. Wina bez rocznika są zwykle mieszanką win z kilku roczników.
________________________________________________________
WINA PÓŁSŁODKIE/SŁODKIE
Wina półsłodkie i słodkie łączymy z deserami, ciastami oraz owocami. Należy kierować się zasadą “słodkie potrawy = słodkie wino”. Dobrze schłodzone słodkie wino odpowiada także potrawom ostrym, neutralizując ich smak. Podawane powinno być także w temperaturze 6-8°C.
Białe wina półsłodkie podaje się z niektórymi rybami oraz wątróbką, natomiast czerwone wino półsłodkie z ostrzejszymi serami.
WINA RÓŻOWE
Wino różowe jest subtelne, orzeźwiające. Świetnie komponuje się z deserami, warzywami, zapiekankami, wędlinami, chłodnikiem oraz rybami z grilla.
WINA MUSUJĄCE
Wino zawierające dwutlenek węgla CO2, jeden z najbardziej klasycznych Aperitifów, często mieszanych z likierami owocowymi. Bardzo aromatyczne, orzeźwiające i o owocowym smaku. To także jedyne wino, które można podawać do wszystkich potraw, jak również pić bez żadnego posiłku, samo, przy specjalnych okazjach. Wino należy podawać schłodzone (ale nigdy zmrożone!), koniecznie w temperaturze 6–9°C. Do win musujących należy Prosecco czy też Champagne.
A z jakich kieliszków należy pić wino? Odpowiedź poniżej:
FAKTY O WINIE:
Amerykański Narodowy Instytut Raka zaleca, by kobiety piły nie więcej niż standardowy kieliszek wina dziennie, a mężczyźni nie więcej niż dwa.
Zatem…
Jeśli każdego wieczoru przez całe swoje dorosłe życie wypijesz jeden kieliszek wina, to w sumie wypijesz ponad 4000 butelek wina.
______________________
Bo życie jest zbyt krótkie, by pić złe wino.